Vážení zákazníci, v úterý 28. 10. je naše prodejna z důvodu státního svátku zavřena. Těšit se na Vás budeme opět ve středu 29.9.

Jak správně nabrousit nůž

 

Ať už jste sběratelem kapesních nožů, nebo máte doma jeden dva kousky, když pracujete na zahradě nebo vyrazíte do přírody – ve všech případech platí, že bez pořádného ostří není nůž tím pravým pomocníkem. Jak ale kapesní nože nabrousit? Máme pro vás pár zajímavých vychytávek.

 

Úprava ostří od klasických kuchyňských nožů se u kapesního nože nijak neliší. K nabroušení můžete využít nejrůznějších brousků či kamenů, k doostření, vyleštění a udržování ostří ocílek. Představa, že si však do lesa sbalíte ke kapesnímu noži čtyřiceticentimetrovou ocílku či dva těžké brusné kameny, je spíše úsměvná. Existují však elegantní a praktické doplňky ke kapesním nožům – a to i ze světa broušení.

Velikost plnícího pera

Malý, ale šikovný. Například tento brousek o velikosti plnicího pera obsahuje brusný kámen a přetahovací kameny. Nezabere místo a použití je snadné. Hřbet nože natočíte směrem ven, aby brusný úhel dosahoval velikosti přibližně 20 stupňů. Řezné ostří po obou stranách s jistotou několikrát přetáhněte přes brousek. Tlačit nemusíte, stačí lehce.

brousekduo