Tipy na péči o jídelní a kuchyňské nože
Naše jídelní a kuchyňské nože jsou odolné vůči korozi, pokud se řádně udržují. Čepele nožů mohou trpět a zkorodovat kvůli nesprávnému čištění. Korozi může způsobit stálá vlhkost, vysoký obsah soli ve vzduchu či ve vodě nebo také kyseliny ze zbytků jídla.
Aby se zajistila maximální životnost, doporučujeme následující tipy na péči o naše vysoce kvalitní jídelní a kuchyňské nože.
-
Po použití nůž umyjte pod tekoucí vodou. Mohou se vytvořit skvrny, pokud se nože delší dobu nechají nevyčištěné od zbytků jídel, které obsahují sůl nebo kyseliny.
-
Všechny nože pro domácnost s umělohmotnými rukojeťmi je možné mýt v myčce nádobí. V takovém případě se doporučuje i opláchnutí. Dále zajistěte, aby byla myčka okamžitě po ukončení mycího programu otevřena. Horká vodní pára a vodní kondenzace také mohou způsobit skvrny a korozi na čepelích.
-
Skvrny se mohou vyskytnout i tehdy, když se použije agresivní mycí prostředek nebo příliš velké množství mycího prostředku. Nezávislé laboratorní testy došly k závěru, že ne všechny čisticí tablety a mycí prostředky zanechají nádobí dostatečně čisté. V takových případech doporučujeme změnit mycí prostředek.
-
Ujistěte se, že se nože v košíku na příbory nedotýkají jiného kovového náčiní. Tím se lze vyhnout tvoření skvrn a čepele nožů nebudou poškozeny jiným náčiním.
Tip! Skvrny, těžko odstranitelná špína nebo koroze je možné snadno odstranit brusnou houbičkou.
Ve většině případů nebyly usazeniny zcela odstraněny při oplachování nebo čepel byla napadena cizí rzí z materiálů, které nejsou rezuvzdorné, jako např. šrouby na hrncích. Nejsou-li skvrny odstraněny, povrch čepelí zkoroduje.
Důležité! Tvrdost vody!
Správné množství regenerační soli v myčce nádobí závisí na místní tvrdosti vody. Nesprávné dávkování může negativně ovlivnit výsledky čištění a provozní životnost spotřebiče.
Pouze čistá myčka může přinést perfektní výsledky! Myčku doporučujeme čistit jednou za měsíc nebo podle potřeby speciálním čističem, který se bezpečně a účinně vypořádá s usazeninami a také udržuje spotřebič a zlepšuje výsledky mytí.
Prkénko na krájení
Je třeba se vyhýbat tvrdým povrchům, které jsou vyrobeny z přírodního nebo umělého kamene, protože se jimi ztupí čepel nože. Místo toho používejte dřevěné či umělohmotné prkénko na krájení.
Naostření
Tupé nože lze opětovně naostřit ocílkou nebo ostřičem na nože.
Velmi vhodným výrobkem pro tento úkon je ostřič na nože
7.8715 od společnosti Victorinox.
Po letech používání a ostření mají čepele nožů sklon zesílit
včetně ostří, čímž ztíží ostření. Pokud by tomu tak bylo,
doporučujeme k naostření využít odborný servis.
Nože pro domácnost s dřevěnými rukojeťmi
Po použití nože opláchněte čepel pod tekoucí vodou a rukojeť otřete vlhkým hadříkem. Vyhýbejte se extrémním teplotám, vysoké vlhkosti a agresivním mycím prostředkům.
Tip: Dřevěná rukojeť nože časem zmatní a zkřehne. Abyste zamezili vnikání vlhkosti a obnovili přírodní texturu a barvu, můžete rukojeť občas ošetřit běžně používaným jedlým olejem (jako je řepkový olej). Doporučuje se používat olej lisovaný za studena, neboť neucpává jemné póry a dokáže lépe proniknout do dřeva.
Poznámka: Nože s dřevěnými rukojeťmi nejsou odolné vůči mytí v myčce nádobí. Vyčerpá to dřevo, a tím způsobí bobtnání a matnost.
Kované nože pro domácnost
Kované nože jsou odolné vůči mytí v myčce. Doporučuje se však čistit je ručně. Přesvědčte se, prosím, že se nože nedotýkají jiného kovového náčiní v košíku na příbory. V dlouhodobém horizontu může dojít ke změně intenzity barvy a k rezavění.
Zajímavosti o jídelních a kuchyňských nerezových nožích
Lžíce, vidličky a kovové zboží, kovové pokličky a dřezy, jsou vyrobeny z vysoce legovaných nemagnetických chromniklových ocelí 18/8 nebo 18/10. Tyto oceli obsahují 18 % chromu a 8 až 10 % niklu. Jsou vysoce odolné vůči korozi, kterou může zapříčinit kuchyňská sůl ze zbytků jídla a regenerační soli. Čepele nožů vyrobené z chromniklové oceli jsou potenciálně také do vysoké míry odolné vůči rezavění a jsou kyselinovzdorné, ale snadno se ohnou, zdeformují a okamžitě se ztupí.
Čepele nožů se dříve vyráběly z temperované uhlíkové oceli, která nebyla odolná vůči korozi. Kvůli tomu hotely používaly speciální stroje na čištění nožů a lešticí pasty, aby docílily lesklého vzhledu čepelí. Aby se nemusela provádět tato časově náročná činnost, byl povrch čepelí nožů pochromován.
Vytvrditelná nerezavějící ocel je k dispozici teprve od roku 1921. Čím více uhlíku ocel obsahuje (0,3 až 1,0 %), tím může být temperována na vyšší tvrdost a lepší zachování ostří, avšak tím je nižší její korozivzdornost. Na druhé straně při menším obsahu uhlíku je korozivzdornost lepší, ale zachování ostří je horší. Při vyšším obsahu uhlíku se nižší odolnost vůči korozi zvyšuje přidáním molybdenu.
Naše jídelní a kuchyňské nože jsou odolné vůči korozi, pokud se řádně udržují. Čepele nožů mohou trpět a zkorodovat kvůli nesprávnému čištění. Korozi může způsobit stálá vlhkost, vysoký obsah soli ve vzduchu nebo ve vodě i kyseliny ze zbytků jídla.
Díky našim laboratorním testům ve společnosti Victorinox můžeme zaručit, že se používají pouze prvotřídní oceli, které splňují naše vysoké požadavky na jakost. Pro různé oceli se používají speciální slitiny, které mají odpovídající charakteristické znaky, jež jsou zásadní pro každou příslušnou aplikaci. Předtím než mohou být použity nebo zpracovány suroviny, musejí projít přísnými zkouškami.
Pro naše nože do domácnosti a profesionální nože se používá nerezavějící, chromem nebo molybdenem legovaná speciální ocel. Každá jednotlivá dodávka oceli do výrobního závodu společnosti Victorinox se podrobuje analýze a zkouškám, aby se určilo, jaká teplota kalení a žíhání zaručí největší schopnost zachovat ostří při udržení dostatečně vysoké odolnosti proti rezavění. Kalení při teplotách mezi 1 010 °C až 1 060 °C (1 850 °F až 1 940 °F) a žíhání při teplotách mezi 160 °C až 250 °C (320 °F až 482 °F) učiní čepele tvrdými, pružnými a zajistí zachování jejich ostří.
Společnost Victorinox prodá ročně po celém světě přibližně 7 milionů loupacích a jídelních nožů a nožů pro domácnost. Počet reklamací týkajících se nedostatečné odolnosti vůči rezavění a kyselinám je nevýznamný, a sice nejvýš jedna reklamace na každých 10 000 prodaných nožů.
Dodavatelé oceli
Evropa – typ materiálu podle SN EN ISO 8442-1: martenzitická nerezavějící ocel
surovina | zkrácený název | C | Cr | Mo | V |
skupina | DIN | [%] | [%] | [%] | [%] |
1.4034 | x46Cr13 | 0,43–0,50 | 12,5–14,5 | ||
1.4109 | x70CrMo15 | 0,65–0,75 | 14,0–16,0 | 0,40–0,80 | |
1.4110 | x55CrMo14 | 0,48–0,60 | 13,0–15,0 | 0,50–0,80 | < 0,15 |